pondelok 23. júna 2008

Záhada prvej olympiády

Keď v roku 1896 začali v Aténach prvé novoveké olympijské hry iba najzasvätenejší vedeli o histórii, ktorá im predchádzala. Dejiny začínajúcich hier začala tvoriť spod nánosov bahna práve odkrytá Olympia.

Dovtedy viacerí nedokázali určiť ani jej presnú polohu. Na benátskej mape zo 16. storočia, je na mieste, kde ju objavili, názov – Andilalo.

Pritom takmer tisícdvesto rokov sa konali pod vrchom boha Krona najúchvatnejšie športové a umelecké slávnosti antického sveta.

Základom hier bol posvätný mier medzi tromi kráľmi Helady (Grécka), zvečnený na disku a uložený v Hérinom chráme roku 776 pred n.l.

Najväčšou poctou pre víťaza sa stal veniec z listov olivy. Starovekí veštci prisudzovali olivu k hornému kĺbu na palci, údajnému sídlu mužnosti a sily.

Prapôvod hier v Olympii sa ale nekončí rokom 776 pred n.l. Existuje dostatok dôkazov, že hry v Élide (oblasť v okolí Olympie) usporadúvali najmenej o tisícročie skôr ako je uvedený letopočet. Najstarší doklad, že sa v Olympii konali hry v predantických časoch je pretekársky voz z terakoty, ktorý vykopal W. Dörpfeld (spolupracovník H. Schliemanna v Tróji) datovaný do roku 1.800 pred n.l.

Týmto letopočtom sa prvá olympiáda dostala k hraniciam mýtov. Kto potom hry založil?

Najrozšírenejšia verzia tvrdí, že sú dielom najväčšieho starogréckeho hrdinu Hérakla. Po návrate Argonautov z Kolchidy, aby naďalej utužovali priateľské styky, mali sa schádzať na pretekoch v zdatnosti. Najvhodnejším miestom podľa Hérakla bol priestor medzi riekami Alfeios a Kladeos, ktorý zasvätil Diovi Olympskému a nazval Olympia.

Pomocou staroegyptského datovania rokov a gréckej mytológie je možné zistiť, že „najospevovanejší“ vojvodca staroveku sa nielenže nezúčastnil výpravy Argonautov, no nebol ani zakladateľom hier (mal veľké problémy sám so sebou).

Prvenstvo a najväčšia pocta patrí kráľovi Pelopovi. Ním založené olympijské hry v polovici 18. stor. pred n.l. mali pripomínať jeho súboj na život a na smrť, ktorým získal ruku kráľovskej dcéry a élidský trón. Za zmienku stojí aj slávnosť v Olympii usporiadaná kráľom Endymiónom, tiež považovaným za organizátora olympijských súťaží. Ešte starší údaj o poriadaní hier pochádza z Kréty. V tamojšej jaskyni hory Dikté sa narodili Daktylovia, ktorí keď vyrástli, chránili kolísku s malým Diom. Po čase prišli do Élidy a postavili chrám na uzmierenie pre boha Krona. Jeden z nich priniesol do Olympie planú olivu a zriadil pre svojich bratov bežecké preteky. Víťazného brata obdaroval vencom z lístia olivy. Presný rok tejto udalosti nie je až taký dôležitý, nakoľko sa jednalo o hry jednorázové, bez tradície a účasti ďalších kmeňov alebo kráľovstiev.

Zhrnutím všetkých poznatkov súvisiacich s hrami zistíme, že skutočným tvorcom prvej olympiády bol kráľ Pelops, ktorý hry slávil na Diovu počesť najnádhernejšie ako ich kedy-kto mohol sláviť.


Zabehnúť si na štadióne, kde sa konali v staroveku olympíské hry je pre každého zážitok na celý život.

Štadión v Aténach, kde sa v roku 1896 konali prvé novoveké olympíské hry.

Novými originálnymi poznatkami doplnil a spracoval Slavomír Chren.

Prípadné ďalšie informácie žiadajte na adrese: slavo.chren@post.sk